Aktív pihenés Szlovákiában (Szlovák Paradicsom – Smizany)

Május végén gondoltunk egyet és elutaztunk Szlovákiába, hogy eltöltsünk egy hétvégét a Szlovák Paradicsomban (Slovensky Raj). Először jártam Szlovákia ezen részén, de azonnal magával ragadott a szépsége. Annyi érdekes hely és látnivaló fogadja az ide látogatót, hogy az ember csak kapkodja a fejét, hogy mi fér bele az időbe és mi nem. Nézzen körül Ön is! Szlovákia szálláskereső - a legjobb ajánlatok összegyűjtve ITT - a piros link után.

Mi Smizany-ban szálltunk meg, ami egy, Poprad-tól kb. 20 km-re lévő kis település. Szállást nem foglaltunk le előre és ez utólag jó döntésnek bizonyult, ugyanis míg Magyarországról kb. 6-7 ezer forint lett volna egy főre egy éjszaka, addig helyben intézve mindössze 300 szlovák koronát (kb. 2200 Ft.) kellett fizetnünk egy teljesen kultúrált, takaros kis panzióban lévő szobáért fejenként (LUBKA Panzió; cím: Stefánikova utca 35, Smizany; telefon: +421 53 4433048). Ráadásul a tulajdonos magyarul is tudott. Egyébként nem csak Smizany-ban, hanem a szomszédos városokban (Poprad, Levoca, Spisska Nova Ves) is bőven van hotel, panzió vagy szoba, tehát nem kell aggódnia annak, aki improvizálni akar.

Idő hiányában két látnivalót választottunk ki a számos lehetőség közül: Hernád-áttörés, Dobsinai jégbarlang.

A Hernád-áttörés egy kiadós túra a Hernád folyó mentén lépcsőkkel, létrákkal, hidakkal, sziklapárkányokkal. Lényegében olyan, mint nálunk a Rám-szakadék, de lényegesen hosszabb (mi 3,5 óra alatt kb. a felén jutottunk végig). A túrát (már ameddig mi eljutottunk) közepesen nehéznek mondanám, bár voltak olyan részei, ahol azért nem ártott, ha az ember észnél volt, ugyanis ott ahol a sziklafal kanyarodott, a sziklába fúrt fém lépcsőkön csak mindkét kezünket kinyújtva, a kifeszített láncot fogva araszolva lehetett haladni, miközben alattunk sebesen zúgott a Hernád. Izgalmas volt!

A Dobsinai jégbarlang különlegessége, hogy télen-nyáron be van fagyva. Olyannyira, hogy a barlang belsejében hatalmas jégcsapok és néhol méteres vastagságú jég-fennsíkok sorakoznak (a barlangban lévő jég mennyisége állítólag eléri 110 000 m3-t). A barlang körüli viszonyokra jellemző, hogy május közepén a barlang szája közelében több köbméternyi hó volt. A túra kb. 30-40 perc, de a végére alig éreztem az ujjaimat a hidegtől. Meleg kabát, esetleg sapka, kesztyű mindenképpen ajánlott, ugyanis a hőmérséklet egész évben 0 °C alatt van. A Dobsinai jégbarlangot egyébként az UNESCO 2000-ben a Világörökség részének nyilvánította.

Ami a szlovák árakat illeti, nem kell aggódni: Rozsnyó főterén, egy hangulatos éteremben (Három Rózsa étterem) 180-200 koronáért (1 korona = 7 forint) bőséges ebédet kaptunk, amiben volt leves, főétel, körettel és üdítő vagy sör.

Egy dologra azért mindenképpen érdemes odafigyelni, mégpedig, hogy legyen egy jó térképünk, ugyanis a település-jelző táblák tekintetében Szlovákiának van némi lemaradása Magyarországhoz képest, ráadásul, ha eltévedünk magyarul vagy angolul beszélő embert is nehéz találni.

Sajnos az itt töltött 1,5 nap alatt többre nem volt időnk, de amit láttunk, lenyűgöző volt.

© 2006 Albumom.com - Utazás, Képek. Minden jog fenntartva. Albumom.com Felhasználási feltételei és Adatvédelmi szabályzata
Médiaajánlat - Reklámozzon az albumom.com-on.