Paralia (Görögország) 2006. június 26. – július 12.

Egy „hirtelen” ötlet után úgy esett, hogy életem első tengerparti nyaralását Paralián, Görögországban töltöm el, már rögtön két héttel kezdve. Most – mint „első nyaralóként” – szeretném megosztani Veled (bocs a tegeződésért:-) az élményeimet.

Az interneten több weblapot, hozzászólást elolvastam, azokról nem írok, amiket már mindenki leírt. Ez egy szubjektív „nyaralási napló”:

Egyánileg/egyedi időpontra keres szállást? Paralia szállás ajánlatok összegyűjtve egyéni foglaláshoz ITT. Garantáltan jó szállás árak minden időszakra.

2006. június 26.-án hétfőn reggel kb. 10 óra körül indultunk busszal a Budapest, Felvonulási térről (egy kolléganő által) szervezett útra, vagyis a buszon „zárt” csoportként utaztunk. Már az meglepő volt, hogy a két buszsofőr a legtermészetesebb nyugalommal foglalkozott a 70 ember ügyes-bajos dolgaival, hogy kinek hová fér fel a csomagja. Az elhelyezkedés után azzal indítottak, hogy mivel „kevés” csomagunk van, ezért a WC is tele van pakolva, így próbáljuk ki az utat a szükséges, tervezett megállókkal, továbbá a megadott pihenési időket szigorúan tartsuk be. Ez nekünk minden alkalommal tökéletesen ment, a megadott időt betartottuk, így még korábban is értünk Paraliára, mint, ahogy azt a sofőrök tervezték.
A buszúttal kapcsolatban csak annyit jegyeznék meg, hogy Magyarországon és az átmenő országokban kb. 30 Co körüli hőmérséklet volt, a buszon pedig kellemes „hideg” ebből adódóan a le- és felszállások következtében (meleg-hideg váltakozása) megfájdult a fejem a hirtelen hőmérséklet-ingadozástól. De ennek ellenére nem volt fárasztó az utazás, főleg, hogy este két filmet vetítettek és utána „lefekvés és alvás” volt. Mire felébredtünk már meg is érkeztünk. Szendvicseket, üdítőket hűtőtáskában érdemes vinni, hiszen a pihenők alkalmával az embernek nem arra van ideje, hogy ezeket megvegye, hanem a WC-éknél kell sorba állnia, hogy elvégezze szükségleteit (főleg, ha dohányos vagy). Én még kávét is vittem termoszban, bár a buszon azt lehetett kapni – de hát a saját az mégis saját…

27.-én reggel kb. 3 7-kor érkeztünk meg. Akiket a buszunk vitt haza, azok helyét foglaltuk el az apartmanban, nekik 9 óráig kellett elhagyni a szállást, majd takarítottak, és mi csak 12 után foglalhattuk el a szálláshelyünket. A csomagjainkat a ház udvarán letettük, és addig felderítettük a környéket. Jellemző volt, hogy nem kell attól félni, hogyha valahol valamit letettél, az 5 perc múlva már nem volt ott. Még a parton sem loptak…azért jobb az óvatosság, természetesen, ha kimész a szobádból, akkor zárd az ajtót..

Nekünk a szállásunk az Alasitas Apartman-házban volt, mely nagyon tiszta és kultúrált volt. Külön zuhany, WC-vel, mosdóval, kis főzőfülke, tágas szoba (egy francia és egy kisebb ággyal) és hatalmas erkély. A konyha felszerelt volt, bár nem egységes eszközökkel, látszott, hogy már többször kellett pótolni, vagy eleve szedett-vedett volt. Ajánlott nagykést (kenyérhez, dinnyéhez) vinni, ill. konzervnyitót és dugóhúzót. Mi vittünk szúnyogriasztót, aminek hasznát vettük nyitott erkélyajtónál aludhattunk..

Első héten minden nap étteremben ettünk. Az árak az itthonihoz voltak hasonlóak és szinte mindenhol volt magyar étlap, ha nem, akkor fényképekkel illusztrálták, hogy mit rendelsz. Az ételek kifogástalanok voltak, klassz dolog volt más nemzet ételeit kipróbálni – amit javaslok mindenkinek. Az angol nyelvet mindenhol beszélték, de minimális nyelvtudás is elég volt ahhoz, hogy megrendeljük, fizessünk és megköszönjük a „vendéglátást”. (Mi többnyire hotelek éttermében vacsoráztunk, az árak ott sem voltak drágábbak.)
Az üzletekben többnyire volt magyar eladó is, akik készségesen segítettek és jó érzés volt, hogy a tulaj figyelt arra, hogy az ott nyaraló nemzetektől legyen olyan eladója, aki tud segíteni (Pl.: amikor bőrkabátot akartam venni – és látták rajtam, hogy komoly vásárló vagyok – azonnal kerítettek egy magyar lányt, aki segített).

A tengerpart homokos. Gyermekeknek, úszni nem tudóknak is kiváló. Tengeri sünnel, medúzával a szélén nem találkoztam (bent már található volt medúza). Nem érdemes cipelni gumimatracot, gyékényt, stb. mert olcsón megveheted. Ha pedig a nyugággyal és napernyővel kialakított részen akarsz pihenni, akkor ezt kb. napi 3 Euróért teheted meg (ez a kötelező fogyasztás). A vízi „sportok” kipróbálására pedig több lehetőség nyílik, ezek ára sem vészes.
Továbbá van lehetőség quad, kismotor, autó bérlésére, mely a nyaralás „elengedhetetlen” kelléke …
Utazás fórum, blog: Paralia szállások, nyaralás apartman házakban, egyéni utazás, nyaralóhely foglalás..

© 2006 Albumom.com - Utazás, Képek. Minden jog fenntartva. Albumom.com Felhasználási feltételei és Adatvédelmi szabályzata
Médiaajánlat - Reklámozzon az albumom.com-on.