Máltai hosszú hétvége - Málta, Comino, Gozo

2004 októberében céges kirándulásra indultunk Máltára, ami izgalmasnak tűnt, mivel korábban csak a lovagrend kapcsán hallottam a szigetről. A hotel, ahol megszálltunk, bár négy csillagos volt, de nem volt különösebben meggyőző. Később rájöttünk, hogy sokkal jobbat nem is találhattunk volna, mert bár Máltán sok a turista, de a szállók színvonala elmarad az Európában megszokottól.

Az ember első benyomása mikor a szigetre ér, hogy igen kopár. Mivel kellően délre fekszik, így egész évben jó az idő (értsd: sokat süt a nap), ami a kevés csapadékkal párosulva nem túlságosan kedvez a dús növényzet kialakulásának. Bár a mondás szerint egykor gazdag növénytakaró fedte a szigetet, de ebből ma már semmi nem látszik.

A sziget, mérete miatt autóval könnyen bejárható és nem is kell sokáig keresgélni a legközelebbi autókölcsönzőt, mert a sok turista miatt van belőlük bőven. Arra azért számítsunk, hogy Angliához hasonlóan itt is az út bal oldalán kell közlekedni. Az autókölcsönzés mellett azonban mindenképen javaslom, hogy próbáljátok ki a helyi buszjáratokat, mert felejthetetlen élményt nyújtanak, mind a buszok külleme és felszereltsége, mind a sofőrök vezetési stílusa miatt. Máltán nincs két egyforma busz, mindegyik kicsit különbözik a többitől, vagy a színezetében (bár a domináns szín mindig a sárga), vagy a díszítésében, vagy az alakjában (néhányról láthattok fényképet). Külön érdekes a leszállásjelző, ami egy, a plafonon végigfutó és a vezetőnél egy csengőben végződő kötél. No és persze Málta erős vallásosságából adódóan minden vezető mellett van egy valamilyen méretű Jézus Krisztust ábrázoló kép.

A főváros Valletta óvárosa kellemes hangulatú, bár nem tartozik a legautentikusabb helyek közé a világon. Amit azonban Vallettában járva mindenképpen érdemes megnézni, a Máltai lovagrend múzeuma és a Székesegyház. A méretei lenyűgözők és a padlón található összes – kb. 1x2 méteres – padlólap különböző, nagyon művészien kidolgozott vallásos jelenetet ábrázol. Van belőle néhány száz. Viszont feltűnően sok csontvázat és halálfejet ábrázoló díszítés volt, nem csak a padlón, de a falon képek és szobrok formájában is …

© 2006 Albumom.com - Utazás, Képek. Minden jog fenntartva. Albumom.com Felhasználási feltételei és Adatvédelmi szabályzata
Médiaajánlat - Reklámozzon az albumom.com-on.