Üzleti út Aberdeenbe – Skócia, Nagy-Britannia

A munkahelyemen úgy alakult, hogy üzleti útra kellett (persze nem sajnáltam a dolgot) mennem Skóciába. A város neve, ahol voltam Aberdeen, ami Skócia sarkában van. Ahhoz képest, hogy novemberben mentem az idő pompás volt, bár ennek áldásos hatásait nem nagyon élvezhettem, ugyanis napközben dolgoztam, így csak a kora reggelek és az esték maradtak. Ezért csak Aberdeen belvárosát volt alkalmam kicsit megismerni, többre - idő hiányában - nem futotta.

Korábban mind Anglia, mind Skócia, mind Wales kimaradt az életemből, így kíváncsian vártam az előttem álló egy hetet. Közvetlen járat nincs Budapestről, így londoni átszállással mentem Aberdeenbe. Itt már régen megoldották azt, amit nálunk eddig nem sikerült: a repülőtérről egy taxi társaság szállítja el az utasokat, sőt van a taximegállóban egy ember (a taxi marshal), aki koordinálja a folyamatot. Például, ha valaki egyedül van, megkérdezi, mennénk-e többedmagunkkal, ha igen, elkiáltja magát, hogy megy-e valaki más is arra, amerre mi. Ez nagyon hasznos, mert így megosztható a taxiköltség, ami egyébként kb. 15 font Aberdeen központjáig.

Aberdeen központja nem kifejezetten nagy (a Union street és környéke), bár maga a város nagy területen helyezkedik el, mivel itt nem divat a nagy lakótelep, így a belvárost kivéve többnyire kertes házak vannak a városban.

Skóciában járva két dolgot mindenképpen érdemes megkóstolni: a whiskey és a sör. Csak Skóciában 115, whiskey készítésével foglalkozó lepárló van. Szakavatott skót kollégámtól megtanultam, hogyan lehet jó minőségű whiskey-t találni. Két fontos paraméter van, ami alapján jó eséllyel nem lőhetünk nagyon mellé: az egyik a kor (legalább 8 évesnek kell lennie - ennél fiatalabb whiskey-t a szabály szerint nem lehet whiskey-ként eladni), a másik a címkén szereplő jelölés ('blended' whiskey-t nem szabad venni, pl. Jonny Walker, csak olyat, amin a 'single malt' kifejezés szerepel). A skót sörök szintén nagyon ízletesek és ebből is van jó sokféle. Én mindenképpen a barna söröket javaslom, azok az igaziak. Ja, és a tradicionális sörcsap (minden skót pubban, ahol jártam ilyen volt) nem hajtógázas, a sört egy kézi erővel hajtott csappal töltik korsóba, így az ízletes sör eredeti ízét nem befolyásolhatja semmi.

A skótok a találékonyságukról is tanúbizonyságot tettek. Aberdeenben rengeteg templom van, de hát az idők változnak, mostanában már közel sem jár olyan sok ember templomba mint egykor. A templomok viszont túl szépek ahhoz, hogy lebontsák őket, hát néhányat közülük átalakítottak pub-nak. Az így kialakított puboknak egészen egyedi hangulatuk van, ráadásul a skót férfiaknak így nem kell magyarázkodniuk asszonyaik előtt, hiszen a templomba járással nem lehet semmi gond.

Skóciában járva még egy dolog feltűnt, az emberek nagyon udvariasak, az étteremben a pincérek, az áruházi eladók és általában az utca embere. És nem csak az idősebbek, hanem a legfiatalabbak is. Magyarországon sajnos még van mit fejlődni ezen a téren.

Az árak egyáltalán nem vészesek, a napi élelmiszerek, édességek, háztartási dolgok ára kb. 10-15%-kal magasabb a magyarországi áraknál (miközben az átlagfizetés három-, négyszerese a miénknek). Az elektronikai cikkek nagyjából azonos áron vannak, de például a könyvek lényegesen olcsóbbak, pl.: Guiness rekordok könyve 2007 - 8 font (kb. 3200 Ft.), Harry Potter and the half-blood prince - 7 font (2800 Ft). A szolgáltatások viszont jóval magasabbak (nyilván a magasabb bérek miatt), például a hotelben (Copthorne Hotel) ahol megszálltam egy éjszaka 130 font ( 52.000 Ft) volt (bár ha időben lefoglaltam volna lényegesen olcsóbb lett volna, mondjuk a cég fizette, úgyhogy mindegy).

© 2006 Albumom.com - Utazás, Képek. Minden jog fenntartva. Albumom.com Felhasználási feltételei és Adatvédelmi szabályzata
Médiaajánlat - Reklámozzon az albumom.com-on.